Pazaryeri entegrasyon rehberi ile en çok tercih edilen pazaryerlerindeki mağazalarınız için kolayca nasıl entegrasyon yapabileceğinizi hızlıca öğrenin. Mağazalarınızı kolayca entegre edin ve operasyonu kolaylaştırmaya hemen başlayın!
E-ticarette Entegrasyon Nedir? Neden Entegrasyona İhtiyaç Var?
E-ticarette artan satış rakamları dijital satış kanallarının artmasına sebebiyet veriyor. Mevcutta olan birçok pazaryeri de e-ticaret satıcılarının işini zorlaştırıyor. Hal böyle olunca da e-ticaret operasyonlarını ciddi anlamda rahatlatan pazaryeri entegrasyonu kavramı karşımıza çıkıyor. Gelin hep birlikte pazaryeri entegrasyonu nedir ve nasıl çalışır anlayalım ve ülkemizin en önemli pazaryerleri üzerinde entegrasyon işlemi nasıl gerçekleştirilir öğrenelim.
Pazaryeri Entegrasyonu Nedir?
E-ticarette satış yapmak isteyenler, var olan ürünlerini satabilecekleri birçok platform bulma şansına sahipler. Satıcılar ister kendi online mağazalarını açabilirler veya birer süpermarket ya da büyük alışveriş merkezi olarak nitelendirebileceğimiz pazaryerlerinde satış yapabilirler.
Satacak perakende ürünlere sahipseniz (eğer ürün gamınızda yasaklı kategorilerde bulunan ürünler yoksa) pazaryerlerinde kolaylıkla satış yapmaya başlayabilirsiniz. Fiziksel süpermarketlerde veya mağazalarda kira ücretleri yüksek ve alan kısıtlı olduğu için herkes ürünlerini bu satış kanallarında satamaz ancak internet üzerinde ürün listeleme gideri fiziksele göre çok daha az maliyetlidir. Bu nedele tüm satıcılar internet üzerinde satış yapmaya kolaylıkla başlayabiliyor. Bu noktada satıcılar doğal olarak birden çok satış kanalında yer almak istiyor. Mağaza başvurularını kolaylıkla yapıp, resmi birer satıcı oluyorlar.
Fakat satıcılar, mağaza açılış işlemlerinden sonra işi karmaşıklaştıran bazı noktalar ile karşı karşıya geliyorlar. İnternet üzerinde bulunan her satış kanalı birbirinin rakibi olduğu için her platformun ayrı bir yönetim paneli bulunuyor. Ürün listeleme, siparişleri görme, siparişleri hazırlama, fatura kesme, satışları takip etme gibi konularda ne kadar çok platformda satış yapıyorsanız o kadar çok yönetim panelini ayrı ayrı yönetmek durumunda kalıyorsunuz. Bu durumun farkında olan platformlar e-ticaret faaliyetlerinin satıcılar için kolaylaşması ve operasyonel zorlukları aşabilmek için API entegrasyonlarına olanak tanıyorlar. Bu olanak ile birlikte, işi e-ticaret satış kanalı geliştirmek değil ancak satış kanallarını entegre etmek olan entegrasyon hizmetleri ortaya çıkıyor.
Pazaryeri entegrasyonu kısaca; online pazaryerlerinde satış yapan satıcıların her platform için ayrı yönetmeleri gereken yönetim panellerini tek bir yönetim paneline bağlayan yazılım çözümüdür. Bu entegrasyon yöntemi genel olarak siparişlerin ve ürünlerin pazaryeri platformlarından API entegrasyonu ile entegratörün sistemine getirildiği, ürünlerin burada eşleştirildiği, belirlenen stok ve fiyatlarının kanal bazlı olarak güncellendiği siparişlerin iste toplu olarak tek bir listeye düşerek işleme alınabildiği bir prensipte işler. Bu ana özelliklere ek olarak geliştirmeye başlı olarak birçok yan özellik sunulabilir.
Pazaryeri entegrasyonu kimler için önemlidir? Kimler entegrasyon kullanmalı?
Pazaryeri entegrasyonu tüm e-ticaret satıcıları/firmaları için önemlidir. E-ticaret yapan yeni girişimciler, pazaryeri satıcıları, KOBİ’ler satış kanalı olarak e-ticareti de barındıran markalar pazaryeri entegrasyonu kullanabilirler.
En çok entegre edilen pazaryerleri hangileri?
- Trendyol
- Hepsiburada
- N11
- Amazon
- Çiçeksepeti
- Pttavm
- Pazarama
- Farmazon
- Getirçarşı
Pazaryeri entegrasyonunun faydaları neler?
Operasyon hızı, hataların ortadan kalması ya da en aza indirilmesi, insan kaynağı gereksinimini azaltması veya boşa çıkan insan kaynağının iş geliştirmeye aktarılması gibi avantajları beraberinde getirir.
- Pazaryeri entegrasyonu ile ürünlerinizin stoğunu tek noktadan besleyerek tüm platformlara aktarabilirsiniz.
- Ürünleri istediğiniz pazaryerinde satışa açıp/kapatabilirsiniz.
- Platformlara göre (kanal bazlı) fiyatlar belirleyebilirsiniz.
- Bir platformdan diğer platforma ürün aktarabilirsiniz.
- Siparişlerinizi çok hızlı biçimde pazaryeri farketmeksizin işleme alıp e-faturalarını tek tıkla oluşturup müşteriye iletebilirsiniz.
- Fiyat takibi yapıp, pazaryerlerinde satış hacminizi artırmaya yönelik otomatik aksiyonlar alabilirsiniz.
- Ürünlerinizin güncellemelerini toplu olarak yapabilirsiniz.
- Gelir gider takibinizi komisyon, kargo giderleri, diğer yan giderler gibi masrafları detaylı görerek yapabilirsiniz.
- E-ticaret operasyonunuz ile muhasebe yazılımınızı entegre edebilirsiniz.
Entegrasyon yapmak için neler gerekli?
Rehberin bu kısmından itibaren pazaryeri bazlı API entegrasyonlarını nasıl gerçekleştirebileceğinizi detaylı olarak aktarmaya çalışacağız.

Trendyol Entegrasyon İşlemleri
Trendyol mağazanız varsa entegrasyon işlemlerine hemen başlayabilirsiniz. Eğer mağazanız yoksa mağaza açmak için tıklayın.
- Trendyol API entegrasyonu yapabilmek için ilk olarak satıcı Trendyol Satıcı Paneli‘nde oturum açıyoruz.
- Ardından sağ üst köşede bulundan firma isminize tıklayarak açılır menüye ulaşıyoruz.

- Menüden “Hesap Bilgilerim” butonuna tıklayarak hesap bilgi ekranına erişiyoruz.
- Burada sekmeli alanda “Entegrasyon Bilgileri” alanına geliyoruz ve bu ekranda bulundan 3 farklı alandaki bilgileri kopyalıyoruz.

- Kopyaladığımız API entegrasyon bilgilerini entegrasyon yazılımındaki Trendyol entegrasyonu için gerekli alanlara yapıştırıp kaydediyoruz.


Bu işlemle birlikte Trendyol entegrasyonunu tamamlamış oldunuz. İşlemin ardından siparişleriniz entegrasyon yazılımınız üzerinde listelenmeye başlayacak.

Hepsiburada Entegrasyon İşlemleri
Hepsiburada mağazanız varsa entegrasyon işlemlerine hemen başlayabilirsiniz. Eğer mağazanız yoksa mağaza açmak için tıklayın.
- Hepsiburada API entegrasyonu yapabilmek için ilk olarak satıcı Hepsiburada Satıcı Paneli‘nde oturum açıyoruz.
- Ardından sağ üst tarafta firma isminize tıklayarak açılır menü üzerinden “Bilgilerim” ekranına ulaşıyoruz.

- Bilgilerim ekranında sol taraftaki dikey menü üzerinde “Entegrasyon” ekranına ulaşarak bu alandaki sekmelerde “Entegratör bilgileri” sekmesine geliyoruz.

- Entegratör bilgileri alanında mağaza ID bilgisini direkt göreceksiniz. Yine bu alanda “Entegratörlerim” kısmında açılan pop-up üzerinden entegratörünüzü seçerek keydedebilirsiniz. Bu işlem ile entegrasyon yetkilendirmesi yapmış olacaksınız.

- Entegrasyon yetkilendirmesinin ardından entegratörünüzün yönetim paneline giderek bilgilerin girilmesi gerekiyor ve API entegrasyonunun yapılması gerekiyor.
- Dopigo için bu işlemler yönetim panelinde Hepsiburada entegrasyonu seçeneği üzerinde “Bağla” butonuna tıklayarak yapılabiliyor.

- Entegrasyon detayında “Mağaza Adı” alanına Hepsiburada daki mağaza adınızı, “API anahtarı” alanına Mağaza ID’nizi girebilirsiniz. Paneldeki diğer yönergeleri de takip edip hızlıca entegrasyonu tamamlayabilir ve siparişlerinizi aktarabilirsiniz.


n11 Entegrasyon İşlemleri
n11 mağazanız varsa entegrasyon işlemlerine hemen başlayabilirsiniz. Eğer mağazanız yoksa mağaza açmak için tıklayın.
- n11 API entegrasyonu yapabilmek için ilk olrak n11 Satıcı Paneli’ne giriş yapıyoruz ve mağaza panelimize ulaşıyoruz.

- Ardından “Hesabım” açılır menüsü üzerinden “API Ayarlarım” ekranına ulaşıyoruz.

- API Ayarlarım ekranında “Yeni Hesap Oluştur” butonuna tıklayarak bir API kullanım anahtarı oluşturmalısınız.
- Ardından “Yeni API Şifresi Oluştur” butonuna tıklayarak mailinize iletilecek bir API şifresi talep edin.
- API anahtarı ve şifresini entegrasyon panelinizde gerekli yerlere ekledikten sonra entegrasyon işlemini başlatın.



Amazon Entegrasyon İşlemleri
Amazon mağazanız varsa entegrasyon işlemlerine hemen başlayabilirsiniz. Eğer mağazanız yoksa mağaza açmak için tıklayın.
- Amazon API entegrasyonu için Amazon satıcı paneline giriş yaptıktan sonra sol üst köşeden menü kısmını açarak “Uygulamalar ve Hizmetler > Satış Ortağı Uygulama Mağazası” ekranına ulaşalım.

- Kategorileri Keşfedin alanının altında bulunan “E-ticaret Çözüm Bağlayıcıları” ekranına ulaşalım.

- E-ticaret Çözüm Bağlayıcıları ekranında entegratör firmamızı seçelim.

- Entegratör firmanızın profil sayfasında bulunan “Şimdi Yetkilendir” butonuna tıklayalım ve API entegrasyon bilgilerimizi edinelim.

- Entegrasyon panelinizde Amazon Entegrasyonu’nu seçerek, ilgili alanlara API bilgilerimizi girelim ve kaydedelim.


Pazaryeri Entegrasyonu Hangi Özellikleri Sunmalı?
Stok Yönetimi
Özellikle çok sayıda ürün listeleyen satıcılar için bu saydığım durumlar içinden çıkılamaz bir hal alıyor. Bu noktada ise e-ticaret satıcılarının imdadına pazaryeri entegrasyonu yetişiyor.
Pazaryeri entegrasyonu, yüklediğiniz ürünleri entegre ettiğiniz tüm satış kanallarında eşzamanlı olarak güncel tutar.Örneğin Trendyol, Hepsiburada, n11’de sattığınız bir ürün var ve bu ürünün stoğu 70 adet. Siz Trendyol’da bir adet ürün sattığınızda Trendyol’da dahil tüm pazaryerlerindeki güncel stoğunuz pazaryeri entegrasyonu tarafından 69 adet olarak değiştirilir.
Varyantlı Ürünlerde Stok Yönetimi
Varyantlı ürünlerin stok yönetimini de pazaryeri entegrasyon programları ile rahatlıkla yapabilirsiniz. Stoklar yalnızca satılan varyanta göre yönetilir ve her bir varyantın stoğu böylece güncel kalmış olur.
Fiyat Yönetimi
Aynı şekilde fiyat güncellemeleri de e-ticaret satıcıları için angarya bir iş olabiliyor. Entegrasyon programı ile bir ürünün fiyatını değiştirdiğinizde tüm pazaryerlerindeki fiyat bilgisi de güncellenecektir. Bu durum en çok kur artışlarında ve kampanya dönemlerinde faydalı oluyor.
Ayrıca her pazaryerinin farklı olan komisyon yapısından kaynaklı farklı farklı fiyatlar girmenize ve bunları da tek ekrandan yönetmenize olanak tanır.
E-Fatura Süreci
Pazaryeri entegrasyonu kullanarak sattığınız ürünlerin e-faturalarını tek tıkla kesebilirsiniz. Bu sayede e-fatura doldurma gibi bir süreçten de kurtulmuş olursunuz. E-fatura tasarımınızı yapıp şablon olarak ayarladıktan sonra müşterilerinizin mail adresine kesilen e-faturaları otomatik olarak yollayabilirsiniz.
Sipariş Yönetimi
Pazaryeri entegrasyonları, gelen siparişleri panel üzerinde gösterir ve sipariş durumunun kontrolünü kolaylaştırır. Siparişin e-faturasını keser, kargo fişini yazdırır, kargoya verir ve tüm bu adımları entegrasyon üzerinden takip edebilirsiniz.
Kargo Yönetimi
Her pazaryeri için kargoyu alıcının mı yoksa satıcının mı ödeyeceğini tek ekrandan pazaryeri entegrasyon programları ile seçebilirsiniz. Ayrıca kargonun ne durumda olduğunu, takip kodunu kargo ekranından görebilir ve kargo etiketinizi kolayca tasarlayarak basımını sağlayabilirsiniz.